January 7, 2005 11:52 am
Ženska prava


Sufražetkinja s početka 20.st.

Doista je tragično kako su žene stoljećima bile potlačene od strane muškaraca i odgajane da služe samo kao “ukras” i “stroj za rađanje”. Nažalost, tako ne samo da je bilo stoljećima prije, nego je i sada (u nekim dijelovima svijeta). Ali ne bih izostavila ni one najrazvijenije zemlje (zapadna i sjeverna Europa), gdje žena doduše ima sva prava, ali je i dalje primorana da se (uglavnom jedino ona) brine o djeci, tako da neke čak nose bebe na posao (izvor: dokumentarac kojemu više ne znam ime – nažalost!). Dakle, tragično je da se i danas “lome koplja” oko nečega o čemu su raspravljale sufražetkinje na prijelazu stoljeća, kao što su pitanje ispravnosti abortusa, tipu seksualne edukacije u školama, (ne)ravnopravnosti žena pri zapošljavanju i na radnom mjestu, itd.

Jedan zanimljiv dokument o pravima žena je ovdje. U .pdf je formatu pa morate imati Acrobat Reader.

Također, na stranici dadalos.org nalazi se mnogo zanimljivih informacija ne samo na tu temu, već općenito o ljudskim pravima.

Sad ćete me optužiti da sam feministica (kao da je to, uostalom, nešto za optužbu), pogotovo muški dio čitatelja, a znam da se na feministice gleda kao na isfrustrirane “muškobanjaste” ženturače, što je samo još jedan od dokaza da su nam još uvijek potrebne hrabre žene koje se znaju izboriti za prava koja im pripadaju ili bi trebala pripadati.

2 Responses to “Ženska prava”

 1. me Says:

  katastrofa…to je živa diskriminacija,
  slično robovanju i rasizmu ovo je oslonjeno na žene…

 2. im bad Says:

  wow :)
  its very reasonable article.
  Nice post.
  realy good post

  thank you ;)

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta