November 13, 2006 8:52 pm
Shiina Ringo – japanska Björk

Ovog puta odlučila sam predstaviti jednu neobičnu japansku pjevačicu čije se pjesme razlikuju od uobičajenih J-pop sladunjavih melodijica s pokojim stihom na engleskom. Njeno ime je Shiina Ringo.

Shiina Ringo rođena je 25.11.1978. u prefekturi Saitama kao Yumiko Shiina. Majka joj je plesala balet, a otac sakupljao jazz ploče, tako da nije čudno što je Yumiko već kao petogodišnjakinja počela svirati klavir i plesati balet.
Iako je bila vrlo ekstrovertirana u ranoj dobi, kasnije je postala sramežljiva i u prisutnosti drugih ljudi bi se zacrvenila kao jabuka. Otud joj nadimak Ringo, što na japanskom znači jabuka.
Glazbom se počela baviti u petnaestoj godini kao članica nekoliko bandova, a u devetnaestoj je izdala prvi singl “Koufukuron” (“Happiness Theory”), a nakon toga (1999.) objavljuje albume “Muzai Moratorium” (“Innocence Moratorium”) te “Shouso Strip” (2000.). Za vrijeme trudnoće napravila je kratku pauzu, ali je ubrzo zatim objavila kompilacije na 2 diska “Utaite Myouri” (“Singer’s Luck”).
U 24. godini udala se za gitarista Junjija Hatoshija, s kojim je ima sina, ali se nakon 14 mjeseci razvela. Treći album “Karuki Zamen Kuri No Hana” (“Calcium hypoclorite, Semen, Chestnut Blossoms” – ne pitajte me što to znači!) objavljuje 2003., a pri kraju solo karijere izlazi joj pjesma “Ringo no Uta” (“Apple’s Song”), koja na neki način objedinjuje sve pjesme njene karijere. 31.05.2004. osnovala je band “Tokyo Jihen” (“Tokyo Incidents”) s kojim i danas nastupa.

Shiina nije samo pjevačica, već i tekstopisac čije pjesme prelaze granice samo jednog žanra i objedinjuju više njih. Po stilu najviše podsjeća na Björk, pogotovo ako u obzir uzmemo njene spotove koji su vizualno raskošni baš kao i Björkini (čudno zvuči u deklinaciji, ali dobro =)). Tekstovi pjesama sadrže mnogo arhaičnih i kompleksnih riječi te nekad i sami Japanci ne razumiju točno o čemu to pjeva.

Pjesme za slušanje:
Komori Uta (meni najdraža)
Kuki (da, dobro ste pročitali)
Love is blind
Haiiro no Hitomi
Tsumi to Batsu
Ringo no Uta

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta