November 3, 2007 2:07 pm
Alla Nazimova

Alla Nazimova rođena je 4. lipnja 1879. u Jalti (Rusija) kao Mariam Edez Adelaida Leventon. Ispočetka su je zvali Adel sve dok njena majka nije odlučila da Alla zvuči ljepše. Bila je treće dijete i druga kći u obitelji. Majka joj je bila mlada i naivna, a otac nasilnik koji je tukao ženu i djecu. Ubrzo su se preselili u Švicarsku gdje su joj se roditelji razveli, a Alla neko vrijeme živjela u jednoj švicarskoj obitelji, kada je po prvi put počela pokazivati veliki talent za glazbu. Tako je u sedmoj godini započela svirati violinu.

Kad joj se otac ponovno oženio, poveo ju je sa sobom natrag u Jaltu gdje vodila usamljen život pun zabrani i restrikcija. Na očev nagovor nastavila je učenje violine i 1889. njen privatni učitelj odabrao ju je da nastupa na njegovom božićnom koncertu. Budući da otac nije želio da ljudi saznaju da kći bogatog trgovca uči svirati violinu, odlučio je da mora odabrati neko drugo ime pod kojim će nastupati. Alla je odlučila uzeti prezime Nazimova, jer je baš u to vrijeme pročitala knjigu u kojoj se glavni lik zvao Nadezhda Nazimova, i tako je njeno umjetničko ime sada glasilo Adelaida Nazimova.

Nastup je protekao dobro i Alla je bila zadovoljna, ali kad je pokazala svoje zadovoljstvo, otac ju je istukao i to je bio razlog zbog kojeg je kasnije imala veliku tremu pred nastupe i osjećala depresiju nakon njh.

Kad joj je bilo 15, poslana je u internat u Odessu na nešto formalnije obrazovanje. Među ostalim učenicima bila je smatrana “autsajderom” na što je uzvratila bijesnim i neprihvatljivim ponašanjem. Jedine prijateljice koje je imala bile su kćeri žene iz njene škole koje su glumile u lokalnom kazalištu. Družeći se s njima, postajala je sve zainteresiranija za kazalište i naposljetku je odlučila da će i ona postati glumica.

Nakon što se otac razbolio, brat se počeo skrbiti za nju i inzistirao da počeka s učenjem glume. Međutim, u Allinoj sedamnaestoj godini napokon je popustio i Alla je otišla na audiciju u Moskvu koju je priredila najbolja škola u Rusiji. Nakon nekog vremena provedenog na Glumačkoj akademiji, pridružila se Stanislavskyjevom kazalištu (MkhAT – kratica za Moscow Art Theater, kazalište osnovano 1897.) pod umjetničkim imenom Alla Nazimova (kasnije samo Nazimova). Godine 1903. bila je zvijezda u Moskvi i Petrogradu, gostujući također i u inozemstvu (London, Berlin), da bi se 1905. godine preselila u New York. Godinu dana kasnije prvi put je nastupala na Broadwayju i postala izuzetno popularna, pogotovo zbog uloga u Čehovljevim i Ibsenovim dramama.

Na filmu je debitirala 1916. i već 1917. zarađivala je 30 000 dolara po filmu i s bonusom od 1000 dolara za svaki dan snimanja, čime je nadmašila čak i Mary Pickford koja je u to vrijeme bila jedna od najvećih holivudskih zvijezda. Godine 1918. započela je s produciranjem vlastitih filmova adaptiranih prema djelima Oscara Wildea (“Salome” – 1923.) i Henrika Ibsena (“Lutkina kuća” – 1922.). Projekti, međutim, nisu bili uspješni i zbog toga je izgubila mnogo novaca. Godine 1925. više nije imala novca za investiciju i napustila je svijet filma, eventualno snimivši pokoji film 1940-ih, vjerojatno zbog financijskih teškoća.

Allin privatni život bio je predmet mnogih tračeva, pogotovo zbog zabava koje je priređivala u svojoj ogromnoj kući na Sunset Boulevardu, poznatije pod imenom “Garden of Allah”. Također, bila je poznata po svojim ljubavnim vezama s nekim od glumica kojima je pomagala u karijeri te suživotu s homoseksualnim glumcem Charlesom Bryantom, koji je trajao 14 godina. Neke od njenih ljubavnica bile su glumica Maude Adams (1872. – 1953.), Mildred Harris (žena Charlia Chaplina), Tallulah Bankhead itd.

Umrla je 13. srpnja (negdje se navodi i 2. srpanj) 1945. u Los Angelesu. Zbog zasluga u svijetu filma kasnije je dobila i svoju zvijezdu na holivudskom “Walk of Fame”.

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta