November 3, 2007 9:38 pm
Tina Modotti

Tina Modotti, talijanska fotografkinja, ljevičarka, glumica i model, rodila se 16. kolovoza 1896. g. u Udinama.

Godine 1913. emigrirala je u SAD gdje se nakon 5 godina udala i preselila u Los Angeles u nastojanju da postane filmska glumica. Tamo je upoznala fotografa Edwarda Westona kojemu uskoro postaje najdraži model, a 1921. g. i ljubavnica. Njezin suprug iste se godine preselio u Meksiko, a Tina je za njim došla dva dana nakon njegove smrti 1922.g. Sljedeće godine seli se u Meksiko s Westonom, gdje brzo postaju poznati u boemskim krugovima. Istovremeno se upoznaje s nekoliko političkih radikala i pripadnika Meksičke komunističke partije, od kojih trojica postaju njeni ljubavnici: Xavier Guerrero, Julio Antonio Mella i Vittorio Vidali.

Godine 1927. Tina Modotti postaje politički aktivna te se i sama uključuje u Komunističku partiju, a njena politička uvjerenja odražavaju se i na profesionalnom planu; njene fotografije iz tog doba bile su objavljivane u ljevičarskim novinama i časopisima.

Rad Tine Modotti mogao bi se razdijeliti u dvije faze: romantičarsku i revolucionarnu, koja počinje s danom kad je postala Westonova asistentica. Iako se s fotografijom susrela još kao djevojčica (ujak je vodio fotografski studio), tek joj je veza s Westonom omogućila da postane svjetski priznata fotografkinja. Godine 1929., kada je dosegla vrhunac karijere, održala je izložbu koja je prozvana prvom meksičkom revolucionarnom izložbom, nakon čega je deportirana iz Meksika pa na neko vrijeme prestaje fotografirati.

Nakon deportacije skrasila se u Moskvi, gdje je prema nekim izvorima radila za sovjetsku tajnu policiju; tijekom nekoliko sljedećih godina bila je uključena u nekoliko tajnih misija u Francuskoj i istočnoj Europi. Kad je 1936. g. izbio Građanski rat u Španjolskoj, Tina se pod lažnim imenom s Vittoriom Vidalijem preselila u Španjolsku, gdje je radila do kraja rata 1939.g., nakon čega se s Vidalijem seli u Meksiko (opet pod lažnim imenom).

Umrla je 1942.g. pod, prema nekima, sumnjivim okolnostima. Diego Rivera, čije je radove nekoć fotografirala, bio je uvjerenja da je Vidali odgovoran za njenu smrt, budući da je “previše” znala o njegovim aktivnostima u Španjolskoj (koje su, navodno, uključivale oko 400 egzekucija).

(prevedeno s Wikipedia.org)

RADOVI


Dolores del Rio, 1925.


Westonov akt T. Modotti, 1924.g.


Kubanski revolucionar Julio Antonio Mella, 1928.


Žena iz Tehuantepeca, 1929.


Autoportret, 1922.


Žena sa zastavom


Akt, Weston (zoom)


Srp i čekić, 1927.g.


Burratinaio, 1927.g.


Ruže, 1927.g.

2 Responses to “Tina Modotti”

  1. The Flapper Girl » Tina Modotti Says:

    [...] UPDATE (3.11.’07.): Biografiju Tine Modotti odsad možete pronaći i na blogu [...]

  2. vanja Says:

    jesi vidjela da se 01.07. otvara izlozba u kunshausu u becu?:D

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta