December 5, 2007 9:19 pm
Vita Sackville-West

Vita Sackville-West, ekscentrična engleska aristokratkinja, pjesnikinja i spisateljica, rođena je 9. ožujka 1892.godine kao jedino dijete Lionela Edwarda, trećeg baruna od Sackvillea, i Victorije Josephe Dolores Cataline Sackville-West, njegove prve rođakinje i nezakonite kćeri diplomata Sir Lionela Sackville-Westa, na obiteljskom imanju u kući koja se sastojala od 365 soba.

Počela je pisati još kao dijete; prve pjesme piše već u jedanaestoj godini. Između 1906. i 1910. godine napisala je osam romana i pet dramskih komada. Prvi komad, “Chatterton: drama u tri čina”, tiska privatno 1909. godine. Godine 1913. udaje se za diplomata i kritičara Harolda Nicolsona s kojim je dugo vremena živjela u Perziji, a zatim u dvorcu Sissinghurst u Kentu. Isprva je pristala igrati ulogu poslušne supruge, ali ubrzo se oboje supružnika odaju homoseksualnim aferama; Vitine su ipak bile mnogo strastvenije od Haroldovih! Usprkos tome, njihov brak se održao i zajedno su imali dva sina, od kojih je jedan postao kritičar, a drugi izdavač.

Ono po čemu je Vita Sackville-West možda najpoznatija jest njena ljubavna veza s Virginijom Woolf, koju upoznaje 1923. godine i koja kasnije prema Viti oblikuje lik Orlanda u istoimenoj (polu)fikcijskoj biografiji. Virginia se u “Orlandu” poigrava s idejom “dvostrukog” spola tj. međusobnoj nezavisnosti roda i spola koja je u ondašnje doba bila neprihvatljiva; Orlando tako u isto vrijeme ima karakteristike i muškarca i žene, no tkogod on ili ona bio/la, u romanu se napominje da je Orlando zapravo uvijek ista (neizmjenjena) osoba. Virginija je bila očarana Vitom, njenom snagom, ljepotom, ekscentričnošću i lezbijstvom. Osim po ponašanju, Vita je čak i fizički sa svoja 182 centimetara bila neobična pojava.

Osim s Virginijom, Vita je “prijateljevala” i s prijateljicom iz djetinjstva Violet Trefusis; još kao tinejdžerice razmijenile su “vjenčano” prstenje kao simbol privrženosti i ljubavi. Godine 1921., kad su obje bile udane, pobjegle su zajedno u Francusku, no Violet se odlučila vratiti svom mužu. Njihova dugogodišnja veza bila je inspiracija za Vitin treći roman “Challenge”, koji, iako “zamaskirane”, sadrži brojne autobiografske elemente.

Još jedna od mnogih Vitinih neobičnih karakteristika bila je i strast prema vrtlarstvu; 1955. godine osvaja nagradu od Kraljevskog hortikulturalnog društva Britanije. O vrtlarstvu je također napisala nekoliko knjiga i vodila kolumnu u The Observeru od 1946.

Umrla je 2. lipnja 1962. godine, a ostala je zapamćena kao predana spisateljica, feministkinja, vrtlarica i, naravno, lezbijka.

One Response to “Vita Sackville-West”

  1. The Flapper Girl » Violet Trefusis Says:

    [...] Trefusis (rođ. Keppel) nezasluženo je poznata je po tome što je prvo bila ljubavnica Vite Sackville-West, a zatim Winarette Singer, kćeri Isaaca Singera koji se obogatio svojom poznatom istoimenom [...]

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta