April 8, 2008 10:33 pm
Učenički prosvjed u Rijeci

Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije, ujedno i moje bivše škole u kojoj sam potratila 4 godine svog života, jučer su se sasvim spontano okupili ispred škole da bi prosvjedovali protiv suludog pravila o zaključavanju ulaznih vrata za vrijeme trajanja nastavnog dana (s izuzetkom velikog odmora).

Neda Tolj-Kramarić, inače poznata po svojem humanom odnosu prema učenicima, izjavila je da se vrata zaključavaju između ostalog i zbog toga što učenici rade nered ispred škole, što je bezočna laž budući da sam i ja išla u tu školu te pouzdano znam da nema nikakvih nereda. Također je lagala da su učenici tijekom prosvjeda oštetili neke automobile, što očigledno nije točno budući da su se svi auti normalno odvezli nakon prosvjeda.

Čitavu vijest možete pogledati ovdje.

Izuzetno mi je drago što su učenici napokon prestali biti beskičmenjaci i što su kao pravi budući intelektualci pokazali da neće dopustiti da ih se gazi i da im se u ustanovi koja bi ih trebala pripremati za budući život (u intelektualnim krugovima) i oformiti kao samosvjesne ličnosti gaze njihova osnovna ljudska (da ne kažem učenička) prava. Inače, to pravilo na snazi je bilo i prošle godine pa iz osobnog iskustva mogu reći da nema ama baš nikakvog razloga za zaključavanje niti ulaznih niti vrata učionica, dapače, tako nešto je neljudski i nehumano i onog tko je to izmislio po mom skromnom mišljenju trebalo bi zavezati za stup i strijeljati. Prošle godine neki učenici bi čak preko odmora ostali zaključani u učionicama (!), a ako vam još uvijek nije jasno što je tu tako loše, zamislite samo što bi se dogodilo da u školi npr. izbije požar ili se dogodi potres ili nešto slično.

Ako se sjećate, prije 2 godine u istoj školi izbio je skandal kada je učenik 1. razreda bio prisiljen premjestiti se u drugu gimnaziju jer se drznuo (zamislite samo!) na blogu izraziti svoje mišljenje o profesorima. Mi na faksu ne samo da smijemo, nego moramo ocjenjivati profesore jer se anketni listovi šalju do odgovornih osoba koji onda i pomoću toga procjenjuju rad profesora i stanje na fakultetu. Ali Neda Tolj-Kramarić i profesorska ekipa iz PRHG (samo za Google: Prve riječke hrvatske gimnazije) očito nikad nije čula za pojam ljudskih prava, slobode govora, a da ne spominjem pedagogiju i etička načela.

Sve u svemu, čestitam generacijama (očito pametnijim od naše) na petlji i odlučnosti da se napokon zauzmu za svoja prava, a profesorima i ravnateljici poručujem da je bjelodano jasno da njihova kvazi-elitna škola o kojoj stvaraju sliku prividnog uspjeha i ne znam čega “smrdi iznutra” i da mi je drago što je taj “smrad” po 2. put procurio u javnost!

P.S. Oni koji me čitaju već duže vrijeme vjerojatno znaju da post o “famoznom” isključivanju učenika iz PRHG mogu pronaći u arhivi!

6 Responses to “Učenički prosvjed u Rijeci”

 1. Nika Says:

  Hvala na potpori, i mogu slobodno reć da lažu što se tiče oštećenih auti
  Mi smo tijekom tog prosvjeda većinu i oprali, što nogama. što rukama ili bilo čim drugim.

  A dragoj ravnateljici čak na prvu nije bilo jasno zašto smo se okupili.
  Taj um…

 2. Anna Says:

  molim te mozes li mi reci adresu te sk…Da znam da se ne upisem u tu…Mailaj mi ako mozes jer te bas ne vidjam na msnu

 3. d.d. Says:

  je, ja sam u toj školi.
  ravnateljica s nama nije nikad pričala (ako izuzmemo 1. dan 1. razreda kad je rekla Dobar dan, ja sam ravnateljica i pročitat ću tko je u kojoj učionici)
  a na TV kaže kako ima jako dobar kontakt s učenicima
  na Učenička vijeća jako rijetko dolazi, a uostalom, na Učeničkima su ionako samo PREDSJEDNICI razreda…. i traju POLA SATA SVAKIH DVA MJESECA
  ako je to njoj DOBRA komunikacija…. ahhhh
  btw pogledaj
  http://www.net.hr/vijesti/hrvatska/page/2008/04/08/0630006.html

 4. ajoj Says:

  član sam gimnazije, i mogu reći da je ovo što smo napravili za pohvalu, jer smo pokazali sebi i cijeloj hrvatskoj u kakvim mi uvjetima radimo. zatvaraju nam se učionice, ulazna vrata, nemamo dvorište, dvorana mala, nemamo kantinu… uspjeli smo se izboriti i pokazati da smo u pravu jer da nismo bi li sada vrata bila otvorena. ..

 5. The Flapper Girl » “Učenik kažnjen zbog MSN poruka” ili “Nasilje profesora nad učenicima” Says:

  [...] afera u Prvoj riječko hrvatskoj gimnaziji nije bila dovoljna: i profesori zagrebačke klasične gimnazije odlučili su svoje frustracije [...]

 6. Nika Says:

  Ravnateljice PRHG i Gimnazije Andrije Mohorovičića su očito sušte suprotnosti!

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta