August 7, 2008 11:50 pm
Lee Miller

Lee Miller (1907. – 1977.) bila je model, fotografkinja te ratna i modna reporterka.

Djetinjstvo joj je bilo kontroverzno: u sedmoj godini silovao ju je obiteljski prijatelj radi čega se zarazila gonorejom, a neobično je i to što je ocu kao tinejdžerica katkad pozirala gola. To je zapravo bio njen prvi susret s fotografijom; osim što mu je služila kao model, otac ju je naučio i mnogim tehničkim detaljima. Profesionalnu karijeru modela započela je u 19. godini kad ju je na ulici zaustavio osnivač Voguea Conde Nast; 1927. godine pojavljuje se na naslovnici Voguea, a njena fotografija korištena je i za reklamiranje uložaka što je izazvalo skandal.

112805_article_book_thomson.jpgFotografijom se počinje baviti 30-ih godina kada dolazi u Pariz gdje sudjeluje u nadrealističkom pokretu. Započinje prvo kao učenica i ljubavnica Mana Raya (ovo izgleda čudno kad se deklinira!), a kasnije otvara svoj vlastiti studio. Često je preuzimala Rayeve poslove vezane uz modnu fotografiju kako bi se on mogao posvetiti slikarstvu pa su mnoge fotografije iz tih dana zapravo njeno djelo iako je Ray naveden kao autor. Godine 1932. vraća se u New York gdje s bratom osniva novi studio, a sljedeće godine otvorena joj je prva i jedina samostalna izložba za njenog života.

S dolaskom Drugog svjetskog rata Miller odlazi u London i prihvaća posao ratne fotoreporterke za Vogue. Snima prvu uporabu napalm bombi, oslobođenje Pariza, strahote koncentracijskih logora i umiruću djecu u bolnicama. Iz tog vremena poznata je također fotografija na kojoj leži u Hitlerovoj kadi.

Nakon rata oboljela je od depresije i alkoholizma te ubrzo napustila fotografsku karijeru. Godine 1947. rodila je svog jedinog sina, a sljedećih 20 godina njen dom postao je okupljalište poznatih umjetnika kao što su Picasso, Max Ernst, Man Ray, Henry Moore, itd. Iako se s vremenom vratila fotografiji, ratne strahote nastavile su je progoniti, iako je o njima rijetko govorila.

Budući da za svog života nije mnogo marila za promociju vlastitih djela, značaj mnogih radova otkriven je tek poslije njene smrti, i to prvenstveno zahvaljujući sinu koji na tome radi od ranih 80-ih.

Galerija radova

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta