October 3, 2008 11:04 am
Matanićeva svinjska posla

Upravo je jučer i do mene stigla vijest da je Nada Balen, voditeljica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog društva za zaštitu i promicanje ljudskih prava, zatražila zabranu prikazivanja novog Matanićevog “filma” “Kino Lika” radi diskriminacije žena u nadasve gnjusnoj sceni seksa sa svinjom. Baš kao što su novinari Večernjeg lista svoj stav o tome očito izrazili stavljanjem riječi diskriminacija pod navodnike (link), tako ću u daljnjem tekstu i ja svoje mišljenje izraziti govoreći o ovom “filmu” pod navodnicima, budući da je šteta zlouporabiti riječ koja bi trebala označavati malo umjetničko djelo na najnoviji “pitoreskni” uradak Dalibora Matanića.

Dakako, i u ovom “filmu” imamo tipičnu balkansku priču: siroti seljani… Ah čekaj, pa zaboravila sam da tu i nema priče! Vjerojatno se izgubila u obilju psovki, prostačenja svih vrsta i scenama zoofilije kojima je Matanić  uspio nadmašiti čak i najgore od najgorih scena “životinjskog” seksa u hrvatskim filmovima, očito shvaćajući ovaj epitet doslovno.

Da priča bude još bolja, Aretu Čurković, koja ponosno za 24 sata izjavljuje “da se za ulogu stalno mazila sa svinjama” (link) pritom pozirajući s velikom plišanom svinjom (slika na vrhu), proglasio je velikom nadom hrvatske glumačke scene, a i ona sama izjavljuje da su je za ulogu odabrali “jer je posebna”. Ne znam doista po čemu bi njeno seksanje (obratite pozornost da ova riječ nije pod navodnicima) sa svinjom bilo tako “posebno”, a još manje umjetnička metafora (?) za “težak život Ličana i njihove duboke osobne tragedije”, osim što se Matanić po prvi put poslužio doista jeftinom provokacijom ispod svakog nivoa da bi svrnuo pozornost medija na sebe. Šteta za redatelja koji je mnogo obećavao; i dalje tvrdim da je snimio jedan od najboljih hrvatskih filmova ikad, ali nažalost i ovaj koji premašuje sav užas hrvatske kinematografije ikad snimljen.

Pretenciozno, primitivno, degutantno: ni stotine ostalih sinonima nije dovoljno uvjerljivo da opiše “Kino Liku”, ali ipak nemojte nasjesti triku i potratiti vrijeme na ovaj otužni uradak, već budite poučeni tuđim iskustvom i vjerujte Nedi Balen kad kaže da je doba Rimskog carstva i sodomije i Gomore prošlo, iako se po hrvatskim filmovima ponekad čini da je zapravo posve drugačije, a ni predstavljanje žene u medijima nije daleko doguralo.

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta