March 1, 2009 2:56 pm
Lidija Ruslanova

Lidija Ruslanova (1900. – 1973.) bila je jednostavno carica ruske narodne glazbe. Počela je pjevati sa 16 godina i isprva je pjevala vojnicima, a od 30-ih postaje sve popularnija, da bi u Sovjetskom Savezu bila jedna od najbogatijih žena. Neke od najpoznatijih ruskih pjesama, “Valenki” i “Katyusha”, napisane su posebno za nju.

Iako je zbog svog “oštrog” jezika i “neuglađenih” manira bila popularna među vojnicima, sovjetske vlasti smatrale su je prijetnjom i ubrzo su uhitile njenog muža, koji je bio general, zbog suradnje sa Staljinovim protivnikom, a nju su htjeli prisiliti da potpiše dokument kojim ga se optužuje za izdaju. Budući da je odbila, osudili su je na 10 godina prisilnog rada. Puštena je ubrzo nakon Staljinove smrti, ali se usprkos lošem zdravstvenom stanju vratila na pjevačku scenu i pjevala je sve do smrti.

Ovo su dvije pjesme s YouTube-a koje su mi se jako svidjele. Ako se ne varam, prva je naša starogradska pjesma “Jesenje lišće” i nisam znala da se pjevala i u Rusiji (???) [ispravak, sad vidim da je pjesma srpska, a to sve objašnjava :-) ]. Molim one koji više znaju o tome da mi popune rupe u znanju. Ovakve pjesme nisu baš popularne pa mi je teško doći do nekih opsežnijih informacija, a i većina toga je na ruskom.

I treća pjesma, isto odlična, Utushka lugovaya.

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta