September 13, 2009 1:25 pm
O čemu blogaju Hrvati ili odabrani blogovi hrvatske blogosfere (pt.1)

Poput većine surfera Lijepe naše, čast izuzecima, za pojam bloga čula sam kada se prije 5 godina otvorio prvi blog servis u Hrvatskoj, blog.hr. Odmah sam požurila da vidim o čemu je riječ i – gle čuda! – blogam još i danas :-) .  Zato sam ovaj post odlučila posvetiti meni zanimljivim hrvatskim blogerima i to na privatnim adresama, jer zna se da vlastite domene sa sobom nose ne samo unikatna, prepoznatljiva imena potpuno prilagođena tematici bloga, nego i komplikacije oko marketinga i promidžbe, koje su mnogo manje u slučaju hostanja bloga na javnim servisima, gdje možete završiti na naslovnici koju dnevno otvaraju tisuće ljudi.

Željela bih samo napomenuti da poredak sljedećih blogova nema nikakve veze s mojom percepcijom kvalitete istih, već je potpuno nasumičan.

Pa, da krenemo:

Ovaj blog otkrila sam sasvim slučajno tražeći zanimljive članke tematike srodne mom blogu. Priznajem da me ovaj blog privukao zbog članaka o strašnim ženama ; tu su se tako našle biografije poznate “flapper girl” Mary Pickford, teoretičarke i spisateljice Suzanne Lilar, prve filmske redateljice ikad Alice Guy, matematičarke i prve doktorice filozofije Elene Cornaro Piscopije, spisateljica Emily Brönte, sufražetkinja Emme Goldman i Ethel Smyth,  jedne od prvih feministkinja i autorice Deklaracije o pravima žena i građanki Olympe de Gouges, itd. itd. Sve u svemu, samo ta jedna kategorija o “strašnim ženama” nudi vrlo zanimljivo i poučno štivo za uzraste svih dobi neovisno o spolu i političkom opredjeljenju.
Osim toga, Milerama donosi i SF roman u nastavcima “Svećenica Mjeseca“, novosti iz znanosti, politike itd. s naglaskom na ljudska prava, a postoji čak i post o pustinjskoj lisici ili Fennec, koju sam svojedobno i ja poželjela u svom stanu.
Sve u svemu, blog vrijedan posjeta.

Ovaj blog pomalo zbunjujućeg imena (ispričavam se ako sam ga krivo napisala!) otkrila sam ukucavajući “flapper girl” u Google. Među rezultatima našao se zanimljiv post o Zeldi i Scottu Fitzgerald, koji započinje još zanimljivijom rečenicom: “Zelda Seyre Fitzgerald protofeministička je heroina, žena koju je “iskoristio” i “upropastio” veliki pisac F. S. Fitzgerald, zabavljen slavom, alkoholizmom i latentnim homoerotskim prijateljstvom Ernestom Hemingwayem.

Osim iznenađenja što postoji još netko koga zanimaju ti davno umrli i današnjem prosječnom čovjeku “necool” ljudi, iznenadilo me i to što blog postoji tek od travnja 2007., a već je “natukao” popriličan broj postova. Razlog tome je što svaki mjesec u prosjeku donosi oko 170 postova (!), a neki čak i prelaze i okruglih 200, tako da ovdje doista ima svega i svačega. Kategorije su također neobične: Artificial, Bulažnjenje, Čudna šuma i Cvikerisanje su samo neke od njih. I ovaj blog se povremeno bavi tematikom emancipacije žena pa tako možemo saznati što fellow Srbi (u ovom slučaju Srpkinja) misle po tom pitanju.
Savjetujem vam da sami prođete kroz ovaj blog i odaberete temu koja vas zanima, jer stvarno ima svega i svačega, od smiješnih vijesti poput onih na teletekstu do članka o crnogorskom yachtingu, Indijcima u Indiji, itd. itd.

(nastavlja se… u slučaju da pronađem još štogod zanimljivo)

Leave a Reply


O meni
21 godina. Rođena u Rijeci. Studentica jednog zagrebačkog fakulteta. (više?)

Site
Kategorije
Linkovi
Arhiva
Meta